fbpx

Водопад Горица край село Овчарци

Водопад Горица е един от седемте овчарченски водопада в района на село Овчарци, намиращ се в северната част на подножието на Рила планина. Този водопад има височина от 39 метра и е образуван от два отделни струи вода.

Водопад горица с. Овчарци

За да стигнете до водопада, може да следвате приятната екопътека, която започва от околностите на селото. (Виж на Google Maps)

Овчарци. Водопадът и реката, която го подхранва, носят имената си според стара легенда. През времето на османското владичество в селото живеели мъж и жена на име Йовица и Горица. Горица била изключително красива и се е харесала на бей, който е изпратил своите слуги да я отведат при него. Тя обаче избягала нагоре по Високата планина, където Йовица пасял овцете си. Но турците я стигнали. За да не бъде хваната, Горица скочила от скалата в пропастта. Оттогава местните хора нарекли реката с името на Горица.

Горица е най-ниско разположеният водопад от седемте водопада в района на Рила – на 900 метра надморска височина. Освен Горица, по течението на реката могат да се видят още шест по-малки водопада с височина между 5 и 15 метра.

Marin.T
Марин e човека, който се занимава с организацията на всички пътувания – резервации, избиране на маршрути и подготвяне на багаж. Работи активно в IT сферата, но още по-активно обича да си почива.

Оставете коментар

Copyrighted Image