fbpx

Да обиколиш България за 14 дни – подготовката

Всяка година по време на лятната ни отпуска ходим на море било то в България или извън страната. Тази година решихме да си вземем две седмици отпуск за лятото, което ни накара да се замислим какво бихме могли да направим за толкова много време. Бяхме единодушни, че седенето на едно място 2 седмици ще бъде доста скучно. Спомних си, че априлската ни почивка, която се състоя от „5 дни – 5 водопада“, беше доста интересна. А и тази година ставам на 30 и исках да изпълня максимален брой таргети от списъка „неща, които да направиш преди да станеш на 30“. Затова реших да изпълня едно предизвикателство, което си бях поставил, но не мислех че ще успея да изпълня поради ред причини, а именно – обиколка на България. Следваше да получа подкрепата на годеницата си, но не бях сигурен дали ще се навие за подобно пътешествие. Когато споделих идеята ми, Айлин взе, че се изкефи и прие предложението ми доста жизнерадостно.

Сега следваше по-трудното.

Подготовката

Да направиш толкова голяма обиколка за такъв период, изисква доста подготовка и планиране. Например:

  • Изготвяне на маршрут
  • Приготвяне на екипировка (дрехи за всякакво време, раници, техника, стативи,обективи и т.н)
  • Подготовка на автомобила за дълъг път
  • Да си счупиш касичката

Избор на маршрут

Избирането на места, които да посетим и да начертая маршрута, по който да минем се оказа наистина не лека задача. Исках да завършим почивката на плажа, така че бях сигурен че трябва да започнем от някоя югоизточна забележителност. След мноооого дълго гледане, търсене, проучване онлайн и прехвърляне през 4-те книги „101 отбивки“ успях да сътворя маршрута. Онагледено изглеждаше така:

Понеже съм сравнително организиран и обичам по време на път да ми е лесно изготвих и един Google Sheet, в който отделих имената на забелижтелностите, линк към opoznai.bg за всеки случай, линк с GPS координати на забележителността и в края на всеки ден имаше отбелязан хотел, в който ще нощуваме. Част от въпросният Sheet може да се види на снимката.

За да може да не се преуморяваме от път с колата, изградих маршрута така, че всеки ден да имаме по не повече от час и половина-два шофиране. Е на места имаше и по повече, но пък не ни тежеше.

Приготвяне на екипировка

Принципно обичаме да пътуваме и посещаваме най-различни дестинации. Но пък за чак толкова дълго пътуване до сега не се бяхме подговяли. Преди да тръгнем се наложи да взмем някои неща, например – нови туристически обувки, туристически, панталони, якета, раници и др. Отварям една скоба, че в Decathlon намерихме много готини якета, които се сгъват като малки торбички и могат лесно да се поберат в джоб. Горещо препоръчвам ако някой му се налага да ходи на дълъг път и няма много място в раниците си.
Естествено, по време на екскурзията щеше да се снима доста и исках и двамата с Айлин да сме с фотоапарати. Затова реших да се поглезя и си купих Nikon D750, който към момента беше на промоция заедно със сносен обектив, който щеше да ми свърши перфектна работа. Докато бях в магазина обаче реших, че ще е готино да заснема местата и с дрон. Така се сдобих и с първия си дрон – DJI Mavic Air. По време на екскурзията се случи инцидент и реших, че като съм тръгнал да снимам с дрон, ще си довърша. Така малко по-късно се сдобих и с DJI Mavic 2 Pro. А всичко това трябваше да се носи, и затова се сдобих и с една чудна раница на LowePro (няма я на снимката), която е предназначена да пази фото техникката и да има отделение за лаптоп, таблет, дрехи и т.н. На снимка, нещата изглеждат така:

Пък ако знаете как тежи…

И така, знам че обиколката от снимката не е абсолютно пълна и изпуска някои от по-интересните места в страната ни, но аз лично и така съм доволен. Има време да се обиколят и останалите дестинации. А в България има много какво да се види.
В следващите статии, ще се опитам да разкажа за всеки един ден от обиколката ни, която беше изпълнена със забавни случки и приключения. Така, че stay tuned.

Marin.T
Марин e човека, който се занимава с организацията на всички пътувания – резервации, избиране на маршрути и подготвяне на багаж. Работи активно в IT сферата, но още по-активно обича да си почива.

Оставете коментар

Copyrighted Image