fbpx

Ден 9: Да обиколиш България за 14 дни

На 9-ти ден се събудихме доста пригладнели. Отправихме се към най-близката баничарница в центъра на града, където закусихме обилно. След закуската, веднага се отправихме към Видин. За този ден бяхме набелязали Видин – крепост “Баба Вида” и след това да се отправим към Плевен. Няма да ви лъжа – това си беше доста път. Може би едно от най-дългите шофирания за цялата ни почивка.

Видин

Задължителна дестинация ни беше крепостта “Баба Вида”, въпреки че сме ходили и друг път, изобщо не сме се и замисляли дали да я пропуснем този път. Ако и вие имате път на там, греощо ви препоръчвам да не пропускате крепостта. „Баба Вида“ е единствената изцяло запазена средновековна крепост в България, играла роля едновременно на отбранително съоръжение и на владетелски замък. Издига се на брега на Дунав, в североизточната част на Видин. Крепостта е изградена в края на Х век. Конструирана в неправилна четириъгълна форма. Състои се от две стени – вътрешна (по-висока) с 9 кули и външна (по-ниска) с 2 кули. Между двете стени се образува външен двор. Замъкът крепост е достъпен само от север, където се намира входната кула. В миналото по дървен подвижен мост (сега каменен) се е минавало над рова, запълнен с вода от Дунав. След входната кула се влиза в първия вътрешен двор. 

Съществуват много легенди за това как срепостта се появила на Дунавския бряг. Една от най-известните е, че Вида била най- голямата дъщеря на заможен български болярин. Тя имала две сестри – Кула и Гъмза. Те се омъжили прибързано, което било причина да имат несполучливи бракове. Когато видяла тези несгоди, Вида отхвърляла всички предложения за женитба. Изградила замък, в който доживяла до дълбока старост, като успешно отбранявала своите поданици и земи от вражески нападения. В знак на благодарност, след смъртта й хората от този край нарекли замъка „Баба Вида“ или „Бабини Видини кули“.

Лом

След разходката из Видин се отправихме към Плевен. По път минахме през Лом. Спряхме до парк на брега на река Дунав. Виждаха се рибари на брега на реката. А ние седнахме на една пейка за да си починем от дългия път и да се подсилим с по един шоколад. Видяхме кораб оставен в средата на парка и веднага потърсихме повече информация в ОпознайБГ. Оказа се, че е Шлеп музей на Септемврийското въстание. Смята се, че е бил използван за удавяне на въстаниците в Дунав.

Минахме през Козлодуй и от далеч видяхме АЕЦ Козлодуй. „АЕЦ Козлодуй” ЕАД е най-голямото електропроизводствено предприятие в България, което е значим фактор за икономическа стабилност в национален и в регионален план.

Плевен

И ето ни и в Плевен. Бяхме направили резервация в Sasso-apartments. Имахме известни затруднения с настаняването, понеже нямаше кой да ни приеме и даде ключ. След 30-тина минути и известни разходки в най-голямата жега, успяхме да влезем в апартамента. Апартамента наистина беше  много уюятен и чист. Понеже беше много топло, решихме да си починем няколко часа. Следобеда беше време за разходка из града и по-точно за “Плевенската Епопея”. Качихме се с колата до музея. Пътя до там е хубав и има голям паркинг. Понеже вече беше станало късно не успяхме да направим обиколка в музейната част. Работното време на Епопеята е от 9:00 до 18:00 часа, като по обяд има почивка от 12:00 до 12:30 часа. Панорамата “Плевенска епопея” е построена в чест на 100 годишнината от освобождението на града от турско робство. Монументът се издига на самото бойно поле, в Скобелевия парк-музей, където по време на третия щурм се водят едни от най-тежките сражения. Величествената сграда приютява музей, който в четири зали пресъздава по вълнуващ начин борбите за независимост. 

По-късно се запътихме към  центъра. Бяхме впечатлени от водната каскада! Изградена е през 1982 години и представлява комплекс от 10 водопада, фонтани, 3 водни огледала и различни водни каскади. През деня са уникални, а вечер осветлението придава допълнително красота на водните струи. Имаше много хора, които се разхождаха из главната улица на града. Снимахме фонтаните след което решихме да се разходим. Пихме по една лимонада в едно от кафетата, след това отново отидохме да снимаме водната каскада, за да имаме снимки и през вечерта. Гледката е неописуема, всеки трябва да ги види. 

Тази вечер решихме да си вечеряме в стаята, затова си взехме някои неща и се прибрахме. Така приключи 9 ден от пътешествието ни. 

Marin.T
Марин e човека, който се занимава с организацията на всички пътувания – резервации, избиране на маршрути и подготвяне на багаж. Работи активно в IT сферата, но още по-активно обича да си почива.

Оставете коментар

Copyrighted Image