fbpx

Еменски каньон

Какво трябва да знаем?

Еменският каньон (или Неговански каньон) е пролом (каньон) на река Негованка (десен приток на Росица, от басейна на Янтра) в Северна България, в Средния Предбалкан, между платото Плужна на запад и Търновските височини на изток в Община Велико Търново, област Велико Търново. Целият каньон представлява живописен антецедентен пролом.

Проломът се поделя на две части Горен боаз и Долен боаз е обща дължина около 5 km, като между тях в малко долинно разширение е разположено село Емен. Средната надморска височина на двата каньона е около 228 m.

Горният боаз започва на около 3 km северозападно от село Ново село, на 302 m н.в., насочва се на североизток и след около 3 km завършва югозападно от село Емен на 238 m н.в. Средната му надморска височина е около 270 m. Целият пролом е всечен в аптски и ургонски варовици, като оградните му склонове са стръмни, на места отвесни, които са с над 50 m височина, с множество водопади и пещери.

Долният боаз започва непосредствено североизточно от село Емен, на 225 m н.в., насочва се на североизток и след около 2 km завършва при „опашката“ на язовир Негованка, на 180 m н.в. Средната му надморска височина е около 200 m. Целият пролом е всечен в аптски и ургонски варовици, като оградните му склонове са стръмни, на места отвесни. В този участък се разкрива най-красивата част от каньона, като в близост се намира и екопътека, която преминава по цялата дължина на Долния боаз. Тя започва с Еменската пещера, разположена на левия бряг на реката, преминава през водопада „Момин скок“, където е най-тясната част на каньона и завършва в долната част на язовир Негованка.

Еменският каньон е обявен за защитена местност.

Трудност на еко пътеката

Пътеката е сравнително лесна и равна. Има кратък участък, в който се налага по-стръмно спускане и изисква повече внимание, особено ако посещавате пътеката след валеж. Цялата екопътека може да се мине за около 40 минути (в посока). На края на пътеката се стига до спиращия дъха водопод – „Момин скок“. Препоръчвам посещението на водопада през проблетта, когато е по-пълноводен.

Как да стигнем?

Вместо да се впускам в излишни обяснения, как и от къде да стигнете до каньона, предпочитам да предоставя точна GPS локация чрез Google Maps. Можете да използвате бутона Google Maps за да видите точното място, от където започва еко пътеката.

Къде да отседнем?

В околността има много приятни местенца за почивка. Препоръчвам места, на които съм отсядал и съм останал доволен. И така, в зависимост от това колко искате да обикаляте, можете да отседнете в самото селце Емен или Велико Търново. Емен е сравнително спокойно и тихо селце. Ако пътувате с деца, къщите за гости в района предлагат детски площадки, където децата могат да се забавляват. Ако решите да останете във Велико Търново, ще имате възможност да разгледате града, крепостта Царевец, а ако имате късмет можете и да гледате светлинното шоу на Царевец.

И така ако решите да отседнете в Емен, препоръчвам къща за гости „Приятели“. Можете да разгледате къщата на посочения линк

А в случай, че решите да нощувате във Велико Търново, препоръчвам хотел Executive Rooms and Suites Play. Хотелчето разполага с малко стаи, но за сметка на това е светло, а стаите са просторни и повече от удобни. Можете да намерите повече информация за хотела в сайта на Booking.com. За целата използайте бутона

Галерия

Marin.T
Марин e човека, който се занимава с организацията на всички пътувания – резервации, избиране на маршрути и подготвяне на багаж. Работи активно в IT сферата, но още по-активно обича да си почива.

Оставете коментар

Copyrighted Image