fbpx

Как заснехме музикален видеоклип за дует „Двамата“

Всеки, който е пътувал с нас в колата знае, че сме фенове на българската музика и често си припяваме докато сме на път. След това същите тия хора не се качват при нас. Почваме да си мислим, че не пеем много добре.

През месец май, с нас се свърза музикалният продуцент от Пловдив – Цветан Николаев. Няма да го крием, че с Цветан, сме добри познати от няколко години и не веднъж сме разхождали кучетата си заедно и сме говорили за парчетата, които прави. Този път, той се свърза с нас с молба да му помогнем в заснемането на парче, над което работи заедно с дует „Двамата“. Предложението разбира се ни се видя свежо и предизвикателно. След като изслушахме парчето, обсъдихме идеите на групата и визията им за проекта. А тази визия наистина беше впечатляваща. Плана им беше да вкараме 400 килограмов роял в гребният канал на Пловдив, на който Цветан ще свири докато го заснемем с дрон и камера от различни ъгли. И това видиш ли беше само единият ден от снимките. На следващият ден същият този 400 килограмов роял се озова на върха на едно от тепетата в Пловдив, точно до паметникът на Альоша.

Ден 1: Снимки над Перущица и Червенета църква

Първият ден от снимките премина може би най-леко и с най-малко притеснения от наша страна. Качихме се над Перущица и паметникът на „Трите поколения“. Наложи се да разчистим полянката, където бандата разположи инструментите си и се нареди за снимки. Заснехме няколко готини кадъра на китаристите и барабаниста

След като приключихме снимките, направихме групава снимка с всички участващи в проекта.

Ден 2: Снимки в Гребен канал на Пловдив

Вторият ден премина доста по-стресово. За заснемането на видеото, тук се изискваха много плануване, приготовления, разрешително от община Пловдив, обезопасителни мерки, наемане на екип от водолази, наемане на лодка, понтон и само Цветан си знае колко нерви. И така дойде денят за снимане. От предишният ден следях прогнозата за времето. Лошото беше, че синоптиците бяха обявили жълт код за силен вятър в деня на снимките. Това е известен проблем, когато снимаш с дрон, защото въпреки добрите технически характеристики на моя DJI Mavic 2 Pro, не е препоръчително да се снима в силен вятър. И така ноща премина в притеснения. От време на време ставах да погледна през прозореца, но единствено виждах как вятърът огъваше клоните на дърветата. Успях да поспя малко и в 4:30 сутринта се запътихме към Гребния канал на Пловдив, където щяхме да снимаме по изгрев слънце.

Изпихме по едно кафе с екипа, помръзнахме си малко. Аз имах известни притеснения за летенето с дрона. А за капак, почнах и да се чудя дали няма да падна от понтона докато снимам. Фотографът Георги Прокопиев е успял умело да запечата притесненията ми в следния кадър.

А ето и как изтеглиха рояла до средата на Гребната база:

А малко по-късно заедно с Цветан отплавахме към понтона за да започнем снимки.

След малко приготовления, започнахме и снимките.

Момента, в който Цветан започта на свири, трениращите сутринта се спряха за поснимат случващото се. Все пак не всеки ден виждат пианист по изгрев слънце да свири в средата на гребния канал.

Притесненията ми свързани със силният вятър се оказаха напразни. Въпреки, че имаше известен вятър, дронът нито веднъж не даде предопреждение за силен вятър и успяхме да завършим снимките благополучно.

Ден 3: Бунарджик

На третият ден, качихме рояла до паметникът на Альоша, намиращ се на Бунарджик тепе, което е и второто по височина тепе в Пловдив. Самото качване беше наистина трудоемко и бяха необходими 10-тина човека за да качим 400 килограмовия роял до площадката. Въпреки всичко успяхме.

Ето и още един кадър от високо

Докато трае снимките, преминаващи хора идваха да видят какво се случва и кой свири. Любезно ги молихме да останат настрана и макар, че повечето се отнасяха с разбиране имаше една възрастна жена, която се беше качила до върха за да тренира. Застана до нас и почна да прави стречинг, а след това реши да ни даде акъл да сме направили монтажа на компютър (вероятно имаше предвид CGI) и да не се занимваме с глупости.

Видеоклипът

Монтажът на клипа беше направен от Пламен Бойчев и не след дълго пуснат в YouTube. Само 2 седмици по-късно, започна излъчването на клипа по телевизията – BoxTV, а малко по-късно излъчен в ефира на NOVA в сутрешният блок, където излъчиха интервю с момчетата от дуета:

А през месец Септември, песента влезе в класацията на БНТ топ 10, където стигна до 3-то място чрез зрителски вот.

Самото парче можете да чуете тук:

Marin.T
Марин e човека, който се занимава с организацията на всички пътувания – резервации, избиране на маршрути и подготвяне на багаж. Работи активно в IT сферата, но още по-активно обича да си почива.

One Response to “Как заснехме музикален видеоклип за дует „Двамата“

Оставете коментар

Copyrighted Image