fbpx

Луковит – мястото, което си заслужава да видиш

Луковит е градче в Северна България и се намира на двата бряга на река Златна Панега. Цялата община Луковит  се намира в преходен район между Дунавската равнина и Предбалкан. Една от причините да остана толкова впечатлент от това малко градче са големия брой обекти, които могат да бъдат разгледани около него. В близост до Луковит се намира първият в България Геопарк „Искър-Панега“. Той се състои от два микрорайона – Карлуковски карстов комплекс и Крайпътен ландшафтен парк „Панега“. Разположен е непосредствено до главен път Е-83 СофияПлевенРусе, като на входа му има безплатен паркинг с туристически информационен център.

Геопаркът включва:

  • Красив каньон на река Златна Панега с уникалните скални образувания „Куклите“;
  • Пещерата „Проходна“, достъпна и за разходки на неподготвени туристи и впечатляваща с величието на „окната“, известни като „Очите на бога“.Скалните образования и пещерите са използвани като естествен декор при заснемането на наши и чужди кинопродукции – филмите „Време разделно“, „Борис I“, „Аспарух“ и др.;
  • Беседки, заслони с осигурени безплатни дърва за барбекю.;
  • Национален пещерен дом „Петър Трантеев“ – с.Карлуково, който е включен в 100-те национални туристически обекта и притежава печат за подпечатване на туристически книжки;
  • В геопарка са на лице прекрасни условия за организиране на перфектен тийм-билдинг сред природата, включващ бънджи скокове от северния вход на „Проходна“ и алпийско спускане от „очите“ на пещерата, рафтинг и разходка с лодка по река Златна Панега, тийм-билдинг програми на открито, планинско колоездене, пейнтбол, оф-роуд и скално катерене.

МЯСТО ЗА ОТСЯДАНЕ

В околността има доста удобни места за отсядане. Ние се спряхме на хотел „Перла“, който се намира малко преди началото на града, но пък е на няколко стотин метра от екопътеката. Наблизо има ресторант и бензиностанция. Смятам, че съотношението цена/качество е доста добро.

Booking


КООРДИНАТИ:

GOOGLE MAPS

Галерия

Marin.T
Марин e човека, който се занимава с организацията на всички пътувания – резервации, избиране на маршрути и подготвяне на багаж. Работи активно в IT сферата, но още по-активно обича да си почива.

Оставете коментар

Copyrighted Image