fbpx

Разходка до Орлово око (ВИДЕО)

Едно от последните ни пътувания за 2019-та беше до село Ягодина в Родопите и по-конкретно до Орлово око. Панорамната площадка Орлово око е една от любимите ни туристически атракции в регион Западни Родопи. Съоръжението е изградено за да могат туристите да се насладят на великолепните гледки към Буйновското ждрело, ридовете на Родопите и дори Рила и Пирин. Площадката е изградена на връх “Свети Илия” на височина 1563м. и е единствената подобна в България. Когато стъпиш на нея се чувстваш като птица, която лети из върховете на прекрасната Родопа планина.

В събота сутринта тръгнахме от Пловдив, където беше сравнително хладно. По пътя времето стана слънчево и хубаво. Колко може да е топло по средата на зимата – не знам, но градусите бяха около 14. Запазихме си последната стая в хотел Мурсал. Пристигнахме около 13:00 часа. По пътя естествено спирахме да снимаме Буйновското ждрело. Аз лично минавам за втори път от там и въпреки, че знам колко е красиво, пак се оглеждах и радвах на всичко което видя. Естествено ме беше и страх, защото пътя е много тесен.

Буйновско ждрело

В хотела както обикновено ни посрещнаха много сърдечно. Настанихме се в стаята и изобщо нямахме нужда от почивка. Бяхме заредени с толкова много енергия, че искахме да тръгнем колкото се може по-бързо. Оставихме багажа, обядвахме в механата на хотела. Храната там е винаги божествено вкусна.

Механа - хотел Мурсал

След обяда – дим да ни няма към “Орлово око”. Това е една от любимите ни дестинации. За мен е специална, защото едно от първите ни пътувания беше до там и ми навява много хубави спомени. 

От хотела и не само, ни предложиха да се качим до площадката с джип, но ние предпочитаме да се разхождаме, а и разстоянието не е много. Отне ни около 50-60 минути за да се изкачим. 

На върха имаше много хора-  идваха, снимаха се и си заминаваха. Само ние си стояхме там.

От платформата могат да се наблюдават както споменах в началото Буйновското ждрело, село Борино, Чала, село Ягодина, а в далечината – части от Пирин, Рила и планини в Гърция. 

Не мога да опиша, колко зареждаща е гледката. Направихме няколко снимки и видео, нямаше как да пропуснем и селфитата.

След това се запътихме отново към хотела. Вече времето за слизане беше много по-малко, не знам дали имаше 20 минути. (Възможно е да преувеличавам.

Преди да се приберем, направихме още малко снимки от двора на хотела.

Нещото което много ми харесва в хотела е външното джакузи. Има невероятна гледка към планината и човек наистина може да си отпочине на макс докато си седи.

След тази разходка решихме да се възнаградим с малко почивка там, но не се получи, защото имаше хора. В хотела има също сауна и парна баня с ароматни билки. Решихме да си починем в стаята и да вечеряме. Там готвят много вкусно, всеки път ям като прасенце. 

След страхотната вечеря, беше време за втори опит за джакузито. Този път беше свободно и се настанихме. Преди лягане се разходихме малко из хотела за още някоя снимка на тъмно.

На сутринта се събудихме много рано, защото искахме да снимаме мъглата пълзяща над селото. Гледката беше изключително красива.

Мъглата тъкмо подминаваше и дърветата седящи насреща на хотела

Закусихме мекици със сладко и чай. Докато седяхме в механата видяхме две изключително чудати и забавни котки, които си играеха с лампите на терасата.

Стана времеда се прибираме. Натоварихме и тръгнахме. На връщане минахме и през язовир Въча, където направихме още малко снимки.

Орлово Око е дестинация, която никога не омръзва. Това със сигурнсот няма да бъде последният път, в който посещаваме тази дестинация. Вече нямам търпение да отидем пак.

Ако желаете, можете да разгледате и видеото от това пътешествие:

 

Айлин.Л
Айлин – преподавател по професия, айляк по душа. Обича животните, маникюра и сладкото.

Оставете коментар

Copyrighted Image