fbpx
Град Царево - пристанище

Спокойствие и истинска почивка в Царевo [4К видео]

Времето и обстановката в страната през последните месеци беше такава, че не успяхме да се насладим на любимото ни забавление – пътуването. След премахването на някои от ограниченията, нямаше какво да ни спре. Бяхме поканени да посетим хотел Зебра в град Царево. Нямахме търпение да усетим тръпката отново да се качим в колата и да отпътуваме. Затова бързо си стегнахме багажа и потеглихме развълнувани.

Първата ни спирка беше пристанищният град Царево, който се намира в подножието на Странджа планина в Югоизточна България. Разполага се върху три скалисти полуострова, които образуват 4 красиви залива. Това е най-южното пристанище в България, а на юг от него се намират странджанският връх Папия, най-голямата странджанска река – Велека и най-старият резерват в България – Силкосия. С многообразието на забележителности от различен характер, Царево се очертава като една от най-атрактивните общини в Бургаска област. Съчетанието на море, планина и реки е в едно с традициите, автентичната Странджанска култура и обичаи, предоставят разнообразни възможности за развитие на туризъм. Тук всеки може да намери нещо за себе си! Има много забележителности, които пропуснахме, но са в списъка ни за следващото пътешествие. Престоят ни беше ограничен, затова се възползвахме от всяка минута, за да се насладим на красотата, която Царево ни разкрива. 

Храм „Св.Успение Богородично”

Храмът „Св.Успение Богородично”  самотно се извисява на южния полуостров на града. Построен е върху основите на параклис от средните векове. За това свидетелстват запазени икони, рисувани от Йоан Зограф от Ахтопол, в годините от 1797 до 1805 г. В сегашния си вид църквата датира от 1895 г. Тя оцелява след големия пожар във Василико (квартал в гр. Царево) в края на XIX в. 

Църквата „Св.Успение Богородично” е една от най-красивите по Българското Черноморие и е емблематична за гр. Царево. Най-невероятно от всичко е усещането за истински пълноценен контакт с морето.

Бяхме омагьосани от чара и уханието на прекрасните рози, които бяха навсякъде.

Тази прекрасна гледка е от храмът „Св. Успение Богородично“.  Вижда се старата част на Царево и плаж “Василико”. Той е малък и красив. Гледката е прекрасна! Седнахме на една от пейките да се насладим на развълнуваното море, красотата на старата част на града. Искахме да направим няколко снимки на скалите до храма. Беше много студено и за малко да се откажем. След известно време прекарано в размисли, стигнахме до извода, че ако не направим снимките после ще съжаляваме. Облякох роклята, сложих токчетата и това е една от многото.

Морска градина Царево

Морската градина в Царево е едно невероятно място, където посетителите могат да се насладят на красивата гледка към морето докато се разхождат по алеите, заобиколени от цветя и дървета. За любителите на спортовете има изградено мини голф игрище. Градината се намира в края на Царево в близост до морския бряг.

Пристанището и фара

Пристанището и фара. В Царево се намира първият по рода си фар-скулптура. Бронзовата фигура на тракийска богиня е висока над 5 метра и тежи около 3 тона. Богинята е разположена върху бетонен пиедестал, на височина над 16 метра от морското равнище. Фарът символизира гостоприемството на гр. Царево и сигурността на идващите откъм морето. 

Обновеният център на града.

Няма как да не обърна внимание на множеството пейки с уникална архитектура и зелени градинки. През вечерта всичко е романтично осветено. В центъра се намират голяма част от важните административни и обществени сгради за населеното място. Това са общината, районния съд, читалището, историческия музей, както и много кафенета, ресторанти и други заведения за бързо хранене, барове и дискотеки.

Централен плаж

Централният плаж се намира близо до центъра на града. Не е особено голям, но за сметка на това е в самото сърце на града.

Хотелът в който бяхме е само на 4 мин от плажа, а ние си бяхме набелязали няколко креативни идеи за снимки. Грабнахме раниците, рамки за снимки и огледало и тръгнахме.

Морето беше толкова спокойно, а водата прозрачна.

Тук се чувствам, като русалка, която за първи път е огряна от слънцето. Колкото и студена да беше водата, няма как да не отидеш до морето и да не си потопиш поне крачетата, особенно когато е кристално чиста.

Това бяха рамки със снимки, вече са декор. Този кадър се оказа доста труден за изпълнение. Само Марин си знае колко сники направи и колко камери смени, но резултата според мен си заслужава.

Плаж Велека

На 21 км южно от Царево се намира любимият ни плаж “Велека”. Плажът е красиво произведение на природата, на което всеки заслужава да се порадва. Очарованието се крие в начина, по който спокойните води на река Велека се движат успоредно на морето и после се влива в него. Този път, като посетихме плажа, беше още по- красиво, защото морето беше бурно, а реката спокойна. Този райски кът е пропит с тишина, спокойствие и романтика.  Нямаше как да го пропуснем, този път вълните бяха много големи, а река Велека толкова спокойна…

Хотел Зебра

Както споменах в началото, бяхме поканени да посетим Царево от Емилия Стефчева- собственик на хотел Зебра. Отново благоадрим за нейното гостоприемство. Хотелският комплекс е разположен в близост до морският бряг и почти всяка от стаите му открива невероятна гледка. В непосредствена близост е до централния плаж, пристанището и морската градина. Сградата е  на 4 етажа с атрактивна архитектура, като в централната зона се оформя атриум със стъклена пирамида. Останах толкова изненадана, когато се качихме на покрива. Уникално е! Към момента покрива се обновява и е проектирано там да се поставят джакузи, шезлонги и маси. Веднага решихме, че ще посрещнем изгрева от там и го направихме

Залязващото слънце го изпратихме пак от покрива. Не мога да ви опиша с думи колко е красиво. Дори снимките не успяват да възпроизведат, красотата която се разкрива по залез.

Хотелският комплекс разполага с 3 големи апартамента, 19 по-малки и 18 двойни стаи. Много обичам панорамни прозорци, а тук са с гледка и към морето, когато погледнеш през тях оставаш зашеметен от красотата.

Настанихме се в един от големите апартаменти. В толкова голяма и широка стая не бяхме попадали. Имаше 2 тераси и двете с гледка към морето.

От едната тераса се виждаше и пристанището с фара. Комплексът разполага и със страхотен басейн, който също в момента се обновява. Горещо ви препоръчваме, ако се чудите къде да почивате това лято, изберете българското море и хотел Зебра в Царево. Ще останете много доволни.

Старци разбойници

Това е името на един от ресторантите близо до Царево, а името му е просто завладяващо. Еми ни заведе на вечеря там и останахме толкова изненадани от това местенце. Още от паркинга те грабва със своето арт усещане. Подредени различни старинни предмети, книги и картини те пренасят в един друг свят. Ресторантът посреща своите гости в приветлива, непретенциозна и леко закачлива обстановка. Собствениците са от София, но са решили да се преместят в селцето и са отворили ресторантчето.  Много харесвам такива места, в които още в началото си личи, че е правено с желание и любов. Настанихме се на една от масите вътре, защото вече беше студено навън. Донесоха ни една бяла дъска, на която бяха написани предложеният за деня. Тази идея толкова много ми хареса. Храната беше уникална! Всичко, което опитахме беше толкова вкусно, че чинията много бързо оставаше празна. Накрая вече всеки беше напълнил до край своя стомах, но нямаше как да не опитаме и десерта на деня. Той беше шоколадов мус с белгийски шоколад. Сладкото отивало в сърцето все пак. Облизах си пръстите, както се казва. Задължително трябва да се посети този прекрасен ресторант!

За наше съжаление не успяхме да видим нестинарските танци в село Българи, община Царево.  Казаха ни че преживяването е уникално. В България, традицията повелява всяка година на 3 юни вечерта, на мегдана в село Българи да се разстеле жарава, върху която с иконата на Св.св. Константин и Елена в ръце да танцуват нестинари. Надявам се да успеем някога да видим и заснемем този празник, не само да четем и да ни разказват.

Природните дадености и богатото културно-историческо наследство на община Царево заслужават да посетите този забележителен край на България. Препоръчваме ви да планирате  лятната си почивка именно тук. Ще останете очаровани от курорта и забележителностите, с които разполага .

Айлин.Л
Айлин – преподавател по професия, айляк по душа. Обича животните, маникюра и сладкото.

Оставете коментар

Copyrighted Image