fbpx
Крепост Царевец - Велико Търново - снимка с дрон

Топ 10 любими места в България

2019-та година премина в много пътешествия и приключения. Обиколихме и пренущувахме през 76 различни дестинации, всяка от които уникална сама по себи си. Замислехме се, кои бяха дестинациите, които искаме да посетим отново и отново. Тук успяхме да съберем 10-те ни любими места в България, които искаме да споделим и с вас.

Да изберем само 10 е наистина трудно, защото всяко кътче на страната ни заслужава да се посети. Всяко едно място те зарежда с енергия и предоставя опции за множество приключения. А сега, ето и нашите топ 10 места.

1. ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Велико Търново е любимият ми град. При всяко посещение се влюбвам все повече в него. Отличава се със своята уникална архитектура, дълбоко повлияна от богатата му история и интересния географски терен. В града се намира крепостта Царевец, която е една от най – впечатляващите средновековни постройки по българските земи, достигнали до наше време. Крепостта напомня за някогашното величие на Средновековна България. При последното ни посещение успяхме да видим и светлинното шоу- невероятно изживяване. Не успяхме да го заснемем, но следващия път ще сме по-подготвени. Това според мен  е задължителна дестинация за посещение и то повече от веднъж. 

2. ХОТНИШКИ ВОДОПАД

Марин много често ми разказваше за Хотнишкия водопад, че е един от най-красивите в България. Когато отидохме там нямаше как да не се съглася. Хотнишкият водопад ще ви покаже едно от невероятните творения на природата. Водата пада от 30 метрова скала в езеро със синьо-зелени води. От ляво започва красива екопътека с множество мостчета и стълбички. Тя е дълга около километър и половина и се изминава за не повече от час. По пътя се разкриват страхотни гледки към водопада и реката. Не пропускайте това райско кътче! Намира се съвсем близо до Велико Търново и Еменския каньон.

3. ОРЛОВО ОКО

За никой не е тайна, че обичаме много природата, за това едно от любимите ни места е Орлово око. Там горе се чувстваш като птица, рееща се из върховете на Родопа планина, а те приличат на развълнувано море. Надморската височина е 1530 м. Конструкцията е изградена над ждрелото, като човек заставайки в нейния край се намира на над 680 метра височина. Впечатляващо! Може часове да останете, и да се любувате на това, което виждате. Колкото и да се опитвам тук да ви разкажа каква красота ще се открие пред вас отгоре няма да мога, затова горещо ви препоръчвам да посетите това магическо място намиращо се над село Ягодина в Родопите.

4. ДЯВОЛСКА ПЪТЕКА

Няма как да пропусна една екстремна екопътека – Дяволската. Пътеката може да бъде започната от село Борино или от Буйновското ждрело. Има два кръга – голям с дължина 10 км.  и малък с дължина 3,8 км. Освен красивите гледки, Дяволската пътека и нейният Малък кръг предлагат и доста предизвикателства – маршрутът не е лек. Пътеката дава възможност да се  опознае красивото ждрело на река Чатак дере. Това е и любимият ми участък. Малко места могат да се похвалят с толкова висок адреналин. Чувството, е неописуемо! Тук е момента да вметна, че пътеката е много добре обезопасена. С удоволствие бих се разходила още 100 пъти там.  

5. МЕЛНИК

Мелник е най-малкият град в България. Все едно е излязъл от някоя приказка. Романтиката, която цари е неповторима! Очарованието на градчето се дължи до голяма част на значително запазената старинна архитектура, която те пренася във времето на българското Възраждане. Мелник е обявен за град-музей и е част от културното наследство на ЮНЕСКО. Няма как да пропусна Мелнишките пирамиди. Някои са високи около 100 метра – чудо на природата. Бях впечатлена от всичко в този град- архитектурата, хората, красотата на пирамидите, виното… Надявам се скоро отново да посетим това приказно малко градче. 

6. ПЕЩЕРА ПРОХОДНА

Пещера Проходна, известна още като Очите на Бога. Това беше една от забележителностите, които много исках да посетя. Няколко пъти вече сме ходили там. Пещерата освен, че е изключително впечатляваща е и най-дългият пещерен тунел в страната. Тя не е като другите, впечатлява с внушителните си размери и две еднакви дупки на тавана, приличащи на очи през които силна струя слънчева светлина навлиза. Не можех да спра да гледам тези големи светещи “очи”. Усещането е разтърсващо. Всеки път, когато сме в района- не я пропускаме.

7. БЕЛОГРАДЧИК- Белоградчишка крепост

Несъмнено Белоградчишките скали са един от уникалните природни феномени не само в България и Европа, но и в световен мащаб. Сред гънките на Белоградчишките скали се намира величествената Белоградчишката крепост. Още в началото на крепостта се открива невероятна гледка-скалните масиви, наподобяващи причудливи форми и крепостни стени. Това е една от най-добре запазените крепости в България. На върха гледката е зашеметяваща. Гледка, която трябва да се види и преживее. 

8. КРЕПОСТТА ОВЕЧ

Крепостта се намира на голямо възвишение над днешния град Провадия. Самата крепост е много по-масивна отколкото можете да си представите. На върха, където е разположена цялата Крепост – дъха Ви спира. Гледките, които се наблюдават от тази височина са неописуеми. Освен, че се вижда целият град Провадия, се наблюдават и безброй природни красоти, величави дървета, скали и цяла красива шир. Дългият дървен масивен мост е може би малко плашещ за тези, които имат страх от високо, но ако не минете през моста, все едно сте извървели този път до Крепостта – напразно. Този дървен мост свързва крепостта със съседно плато. Включете и това невероятно място в списъка си с местата, които трябва обезателно да посетите!

9. ЗАЛИВ БОЛАТА

Заливът Болата е един от най-красивите в света, и е част от резерват „Калиакра“. Морската вода е чиста, като кристал. Има възможност да му се любувате отгоре, в мащабен и цялостен вариант. Когато се насладихме на гледката отдолу, разбира се качихме, а там- дъха ти спира, гледката е зашеметяваща. Ние минахме само за малко и успяхме само да си потопим крачетата в бистрата вода, но тази година се надявам да посетим отново малкото заливче и да останем за по-дълго време. Интересен факт е, че близо до залива може да се наблюдават делфини. 

10. СИНЕМОРЕЦ- плаж ВЕЛЕКА

Любимото синьо! Там, където река Велека се среща с Черно море и образуват един красив залив между два стръмни хълма. Очарованието на този плаж се крие в начина, по който реката се движи успоредно на морето и после се влива в него под формата на широка ивица златист пясък. Ако искате да си пиете коктейлче на плажа, разбира се има много приятни заведения. Марин много често ми говореше за красотата на този плаж, след като го посетихме разбрах, че е по красив отколкото си представях.

 “Земя като една човешка длан…”- е написал поетът Иван Вазов, а е събрала на територията си толкова много исторически и природни забележителности. 
Айлин.Л
Айлин – преподавател по професия, айляк по душа. Обича животните, маникюра и сладкото.

Оставете коментар

Copyrighted Image