fbpx

Паметник на свободата – Шипка

Паметникът на свободата (също Паметник на Шипка) е монументална скулптура на връх Свети Никола. Паметникът е издигнат с цел да увековечи подвига на падналите за свободата на България на мястото отбранявано по време на Шипченската битка, около което са се разиграли решаващите за Руско-турската война и Освобождението на България боеве през лятото на 1877 г. Паметникът е част от Парк-музей „Шипка“.

Национален парк-музей Шипка се намира върху старопланинския едноименен връх. До началото на 50-те години на 20-ти век той носи името Свети Никола, а до 1977-ма година – връх Столетов.

Националният парк обхваща 26 паметника, сред които могат да бъдат видяни част от възстановените позиции, батареи и землянки на бранителите на прохода по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878г.).

Паметникът е построен през 1934 г. и е и най-големият сред обектите в парка. Открит е лично от цар Борис III, като на откриването му присъстват над 100 000 души, между които и 80 живи опълченци. Формата му наподобява средновековна българска крепост. Височината му от 31,5 м позволява да бъде виждан на разстояние от десетки километри. До самия паметник водят малко под 900 стъпала.

Пред самия вход лежи статуята на голям 28-тонен бронзов лъв – символ на България. На останалите три страни на паметника са изписани имената на градовете Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета, защитавали прохода.

На първия етаж под голям мраморен саркофаг почиват костите на загиналите воини за Освобождението на България. Пред него са поставени като на пост две статуи на български опълченец и руски воин. На останалите седем етажа е представена богата експозиция, съдържаща лични вещи на опълченците и войниците, документи, архивни снимки, медали, оръжия и всякакви други предмети, свързани с този паметен за България миг. Тук всеки може да види и копие на Самарското знаме -първото бойно знаме на Българското опълчение.

От последния етаж на монумента се разкрива красива панорамна гледка към околните върхове и хълмове.

В парк – музея се продават различни сувенири, книги, информационни материали, свързани с Великата Шипченска епопея. Предлагат се и различни пешеходни инфо турове до отделните обекти в парка.

Marin.T
Марин e човека, който се занимава с организацията на всички пътувания – резервации, избиране на маршрути и подготвяне на багаж. Работи активно в IT сферата, но още по-активно обича да си почива.

Оставете коментар

Copyrighted Image