fbpx

Перперикон – древното светилище

Едва ли има човек, който да не е чувал за Перперикон. Събрал в себе си много история, писана и неписана, обхванала няколко епохи, в се е превърнал в известна дестинация за посещение. Там, според учените, се е намирало прочутото светилище на бог Дионис, а пророчествата, направени в него, се сбъдвали. Малко се знае какво реално представлява то, каква е историята и значението му.

Древният град Перперикон се намира близо до град Кърджали в източни Родопи.  Извисява се на скален връх с надморска височина 470м. Смята се, че възниква преди около 8000 години. Край Перперикон тече златоносната река Перперешка, от която се твърди, че древните хора добавяли злато. Перперикон се състой от 4 части: 

  • Мощна крепост-акропол, в най-високата част на хълма. 
  • Грандиозен дворец светилище- намира се на 30 м. под акропола. Смята се че това е храмовият ансамбъл на бог Дионис. 
  • Северно предградие
  • Южно предградие – представляващо малки улички, изсечени в скалите, жилищни сгради и храмове.

До Перперикон се стига много лесно, има и табели по пътя. Така и започва пътешествието ни из България. Тръгнахме от Пловдив към 14:00 часа, а там пристигнахме може би към 16 часа. Има доста голям паркинг, а на паркинга продават сувенири  и кебапчета. Мисля, че посетителите повече се радваха на храната и се чудеха “Сега или после да си хапнем?”, но това да го оставим на страна. Още щом паркирахме и слязохме от колата един от продавачите ни привика и започна да ни разказва за историята на Перперикон и какво ще видим, като всичко онагледи на картата, която продаваше. Взехме си една, за да се запознаем по-добре с Древният град. След това се отправихме към входа. 

Разбрахме, че може да се обиколи града по два начина, единият е да се завие в дясно още на първото кръстовище, а другият маршрут е да се продължи на право. Ние избрахме втория, защото така се прави една пълна обиколка и не се налага да се връщаш, за да разгледаш всичко.

Начало на пътеката

  Първо видяхме дървени стълби,за съжаление те бяха затворени и не можеше да се качим. От картата разбрахме, че водят до Скалният проход, това са изсечени гигантски стъпала, които водят към светилището.

 Малко по-нагоре по пътечката се вижда Първата цистерна, изсечена в скалите на върха, която снабдявала жителите на града с вода.

 От тук пътечката става много живописна, и от двете страни е зелено и има дръвчета. Повечето местенца бяха затворени и не успяхме да ги разгледаме и снимаме от близо. Качихме се по каменни стълби, които водят към южната порта, и от там вече се вижда красотата на Перперикон.

 Първото нещо, което видях беше Главната кула.Естествено веднага се запътихме към нея. Кулата е била изградена върху двуметрова крепостна стена от римската епоха. Когато се качихме се видя красотата на мястото.

Гледка към кулата

До там се стига по дървени мостчета.

А ето и кулата от близо.

Кулата на Перперикон

Докато бяхме на Перперикон забелязахме, че повечето туристи бяха чужденци, които се възхищаваха на всичко което виждат. Имаше и хора с кучета, а ние много ги обичаме (кучетата). Мястото е добре поддържано и навсякъде е обезопасено и има информационни табели. Перперикон много ми хареса, защото освен руините има и уникална гледка и може да се насладиш на красотата на Родопите. 

Гледка от върха

Според мен руините е най- добре да се гледат от високо. Ето защо:

А ето и едно кратко видео от посещението ни:

Айлин.Л
Айлин – преподавател по професия, айляк по душа. Обича животните, маникюра и сладкото.

Оставете коментар

Copyrighted Image